18.09.2023

Zašto izabrati agenciju za nekretnine?

Zašto izabrati agenciju za nekretnine?

Kupnja ili prodaja nekretnine nije stresan postupak ukoliko vas prate stručne osobe koja temeljem iskustva i znanja izvrsno rukovode postupkom kupoprodaje. 

Obje strane, kupac i prodavatelj, mogu profitirati ukoliko angažiraju agenta za posredovanje u kupoprodaji nekretnine da provede cjeloviti postupak kupoprodaje nekrenitne.

Navodimo nekoliko razloga zašto je važno imati stručnu osobu uz sebe.

1. Dokumentacija 

Vaš agent je upoznat s cijelom procedurom, u tom procesu prati ga odvjetnik i sve usluge uključene su u iznos provizije koja se naplaćuje na kraju postupka, a definira prije početka samog procesa. 

Pregled dokumentacije, priprema iste za sastavljanje kupoprodajnog ugovora, komunikacija s odvjetnikom i državnim uredima za svu dodatnu dokumentaciju je sastavni dio posla agenta za nekretnine. Redoviti razgledi Vaše nekretnine ukoliko ste prodavatelj i odgovorni pristup Vašoj nekrettnini su važan faktor koji Vam agent nudi unutar svojih usluga. 

2. Komunikacija s klijentima i uspješni pregovori

Važan faktor u kupoprodaji nekretnine u pregovori. Agent za nekretnine nije emocionalno vezan te pregovorima pristupa racionalno, odgovorno i objektivno. Agenti imaju izvrsne komunikacijske vještine te ih koriste kako bi Vam osigurali najbolju kupoprodajnu cijenu. 

Najčešće se najbolji rezultati postižu upravo kada imate iskusnog agenta kao posrednika. 

U direktnom pregovaranju između prodavatelja i kupca se javljaju subjektivna stajališta koja mogu spriječiti samu kupoprodaju, s agentom taj rizik ne postoji. 

3. Realna tržišna vrijednost nekretnine

Cjelovit pristup analizi tržišta i znanje o lokalnom kretanju cijena nekretnina daju agentu mogućnost da realno i točno savjetuje realnu cijenu nekretnine. 
Pristupamo svakom klijentu idividualno te agenti razumiju da mnoge stranke određuju cijenu nekretnine prema onome što smatraju ispravnim ili onome što se prikazuje po oglasima sličnih nekretnina. Upravo u tom trenutku je važno saslušati savjet agenta oko definiranja početne cijene koja, kako bi kupoprodajni proces bio kratak, mora biti realna i u skladu sa stanjem nekretnine. 

S druge strane agent nikada neće ići protiv želja prodavatelja te će se prilagoditi uvjetima koje je stranka postavila, ali stručan savjet popračen argumentima je nešto što možete dobiti isključivo od iskusnog agenta koji vrlo dobro poznaje tržište u kojem radi. 

4. Tržište danas

Često su statistički podaci zbunjujući jer se odnose općenito na kategoriju nekretnina. Npr. cijena svih stanova je porasla za 10% u odnosu na godinu prije. Iako prosjek može biti takav, definiranje cijene za svaku nekretninu može biti uvelike razlićito od same srednje statističke vrijednosti. 
Neke nekretnine koje imaju izvrsnu mikrolokaciju i odlično su te moderno opremljene mogu zabilježiti i puno veći rast cijene od statističe prosječne vrijednosti dok neke nekretnine koje traže veća dodatna ulaganja mogu imati realnu cijenu nižu od prosječne. 

Upravo Vam tu agent može uvelike pomoći kako bi što prije našli kupca za Vašu nekretninu. 

5. Želje kupaca 

Agent ima veliku bazu podataka potencijalnih kupaca za Vašu nekretninu. Upravo je to razlog zašto je mudro angažirati agenciju, bilo da ste prodavatelj ili kupac. Jer ako ste prodavatelj, agent će Vašu nekretninu poslati puno većem broju potencijalnih kupaca nego što možete sami ukoliko samostalno prodajete nekretninu. Ako ste kupac, možete biti među prvima koji će primiti izvrsnu ponudu nekretnine koja je tek došla na tržište upravo zato što ste u kontaktu s Vašim agentom koji poznaje Vaše želje i potrebe.

Zaključno, angažiranje agencija za posredovanje u prometu nekretnina je izvrstan izbor za prodavatelje i kupce. Smanjuje količinu stresa u samo postupku kupoprodaje te ono najvažnije minimalizira mogućnost grešaka u ugovoru ili nedovoljnom prikupljanju dokumentacije vezane uz predmetni objekt.