01.08.2022

O Pagu

O Pagu

Otok Pag površinom je peti najveći otok u Jadranskom moru, ali je duljinom obale od 302,47 km najrazvedeniji otok Jadrana.

Otok je poznat po slaboj pokrivenosti vegetacijom nekih svojih dijelova, čiji se kameniti krajobraz s aromatičnim biljem često uspoređuje s Mjesečevom površinom. Zbog položaja otoka pod Velebitom s kojeg cijele godine (osobito zimi) pušu jake bure, otok Pag je gotovo čitav prekriven posolicom iz Velebitskoga kanala.

Na otok se, s južne strane, može stići mostom, dugim 340 m, iz pravca Zadra, tj. Posedarja ili trajektom u Žigljen na sjeveru otoka iz luke Prizna.

Otok Pag karakterizira jedinstveni kameni pejzaž s mnoštvo aromatičnog bilja. Upravo tim aromatičnim biljem hrani se paška ovca i ono uz sol koju donosi bura daje okus poznatom Paškom siru i janjetini.

Paški sir je u svijetu poznat i cijenjeni sir koji se proizvodi na otoku Pagu. Sir se proizvodi od ovčjeg mlijeka. Radi zaštite izvornosti Paškog sira, 2005. godine osnovana je Udruga proizvođača paškog sira. Čine ju svi registrirani proizvođači paškog sira na otoku Pagu.

Paška janjetina ubraja se u hrvatske autohtone proizvode. U lipnju 2015. godine upisana je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla.

Jedinstveno iskustvo nudi i posjeta Lunjskim maslinicima koji se nalaze kod mjesta Lun na sjeverozapadu hrvatskog otoka Paga. Omeđen je suhozidima, prostire se na 400 hektara i sadrži oko 80.000 stabala maslina. Najveći je maslinik u Hrvatskoj. U masliniku rastu brojne jedinstvene divlje i samonikle masline u prirodnom okruženju. Najstarija stabla stara su oko 1.500 godina.

Pag obiluje prekrasnim plažama i zanimljivim planinarskim stazama s kojih se proteže pogled na Velebit i okolne otoke.  

Svakako preporučamo istraživanje bogate kulturno-povijesne baštine otoka Paga.